MiniDV till DVD eller dator (USB-minne)
MiniDV till DVD eller dator, USB-minne, hårddisk eller nedladdning från molntjänst 260:- per band
Leverans på DVD 95:-. En DVD-skiva rymmer ca 2 timmar video konverterad från MiniDV
Använd formuläret på vår förstasida för att beställa fraktsedel eller kontakta oss med frågor om överföring av video på info@raddabanden.nu eller telefon 08-608 22 20
Klicka här för komplett prislista för överföring av olika videoformat.
Läs mer här om vår expertis i att överföra video till dator. Här finner du info om de videoformat vi överför.
Andra videoformat som vi kan överföra till dator är Hi8, Video 8, Digital8, VHS, VHS-C, Super VHS, Betamax, Digital Betacam, Betacam SP, Betacam SX, U-matic, HDV och DVCAM
MiniDv är inte ett säkert lagringsformat!
Många som har dokumenterat sitt nollnolltal på MiniDv-band går med den felaktiga uppfattningen att videon är säkert lagrad eftersom MiniDv är ett digitalt format. Tyvärr är det precis tvärtom; det faktum att signalen är digital gör lagringen på band ännu mer känslig för åldrande än till exempel VHS. Faktorer som avmagnetisering, skrynklor som uppstått efter uppspelning i dåliga DV-kameror och ibland även avlossning av magnetbandets ytskikt kan orsaka delvis eller totalt signalbortfall. Videoklippet nedan visar hur detta kan se ut.
Lämna dina MiniDv-band hos oss på Rädda Banden för överföring till digital datorfil för att stoppa försämringen för alltid. Att kopiera MiniDv till DVD är nämligen inte heller ett riktigt bra alternativ för den som vill vara säker på att materialet ska vara säkrat för framtiden. DVD-skivor skadas lätt fysiskt och kan tappa sin foliering. Men med MiniDv överfört till dator eller usb-minne går det att skapa säkerhetskopior, helst på en molntjänst. På så sätt kommer dina värdefulla filmer att vara säkrade för all framtid.
MiniDv
Sony, Panasonic, JVC och Canon introducerade tillsammans det digitala videoformatet MiniDV 1995. MiniDv kom att användes in på 2010-talet. Det var ett av de första digitala konsumentformaten och gjorde det möjligt hemmafilmare och semiproffs att spela in video med långt högre kvalitet än tidigare analoga format i samma prisklass. Dessförinnan hade formatet Digital8 funnits på marknaden under några år. Digital8 använde samma videokodek som det efterföljande MiniDv men spelades in på band av samma storlek som i de analoga Hi8-banden. MiniDv-kassetten var betydligt mindre än Hi8-bandet, vilket gjorde att storleken på konsumentkamerorna krympte väsentligt. MiniDv kom att fullständigt slå ut analoga konsumentformat som Hi8, Video8 och VHS-C.
En MiniDv-kassett är 6,35 cm bred, 9,5 cm hög och 1,27 cm tjock, dvs till ytan mindre än ett visitkort. Inspelningslängden är upp till 60 minuter i SP-läge och 90 minuter i LP-läge.
Användningsområden för MiniDv
MiniDv blev mycket populärt för indie- och lågbudgetfilmer. Helprofessionella tv-hus, främst inom nyhets- och dokumentärfilmsproduktion, använde också tekniken. Kameror som Sony PD-150 hade balanserade XLR-ingångar och blev under 00-talet en standardkamera för så kallade enmansteam för nyhetsproduktion. Tack vare DVD-brännaren som blev standard i stationära Apple-datorer kring 2002 gick det smidigt att föra över MiniDv till DVD för att sprida sina alster på ett format som kunde man kunde spela upp i de flesta vardagsrum.
Klassiska MiniDv-kameror
Två ikoner bland 90-talets MiniDv-kameror med sikte mot semiproffsmarknaden var Sonys VX1000 som kom 1995 och Canons XL1. Proffsfotografer uppskattade XL1 för att den hade utbytbar optik och fiffiga placering av knappar och reglage. Sony VX1000 var mer kompakt och lite mer stryktålig vilket gjorde den till ett mycket populärt val för skateboard- och actionfilmare. Från början filmade alla MiniDv-kameror i interlaced men på 00-talet kom nya versioner som även kunde filma progressivt.
Upplösning och codec
MiniDV använder digital videokomprimering med en bitrate av 25 Mbit per sekund. Upplösningen är 720×576 (PAL) eller så kallad standardupplösning. På 00-talet kom HDV-codecen som spelade in och lagrade i HD-upplösning upp till 1080×1920 pixlar på samma sorts band och med samma datahastighet som MiniDv. Ett format riktat mot professionella användare var DVCAM som använde samma videocodec som MiniDv men på större kassetter med högre bandhastighet. Det medgav mindre risk för digitala skrivfel och bättre noggrannhet vid redigering. Rädda Banden kan även hjälpa dig med att överföra DVCAM till dator. När man gör video från MiniDv till DVD gör man en omkodning från DV-kodeken till MPEG-2. Visuellt syns ingen skillnad i slutresultatet.
MiniDv till DVD
MiniDv-tekniken var starkt sammanknuten med gränssnittet FireWire (IEEE 1394). Man anslöt kamera eller bandspelare direkt till datorn via gränssnittet som bl.a. Apple byggde in från fabrik i alla sina datorer. Detta möjliggjorde snabb och förlustfri överföring av MiniDv till dator för redigering. Modernare och snabbare interface, först Thunderbolt och därefter USB-C, har sedan länge ersatt FireWire. Det finns inga omvandlare från Firewire till modernare gränssnitt, till exempel USB. För att föra över Mini Dv till dator behöver man antingen ha en äldre dator med Firewire-port eller en DV-spelare som kan skicka ut den digitala videosignalen via SDI. Den ena är inte bättre än det andra – det viktiga är att man stannar i den digitala domänen. Efter överföring till dator går det smidigt att föra över materialet från MiniDv till DVD. På Rädda Banden förordar vi dock att spara överförd video på hårddisk eller USB-minne.
Digitalisering av MiniDv till DVD och dator
Överföring av MiniDv till dator kallas ibland felaktigt för digitalisering. Det bygger på en missuppfattning om att videon skulle vara analog eftersom kameran spelar in signalen på band. Men MiniDv-signalen är digitalt lagrad och fortsätter vara det när den överförs till dator. Även i skedet MiniDv till DVD stannar man i den digitala domänen. På Rädda Banden förordar vi dock att överföra MiniDv till dator för lagring på USB-minne i stället eftersom flashminnen och hårddiskar står emot tidens tand långt bättre än DVD-skivor.
Efterträdare till MiniDv
Det efterföljande HDV-formatet, som använde sig av MPEG-2-komprimering, gjorde inget märkbart avtryck i videobranschen. Modernare kameror med HD-upplösning som kunde spela in direkt på minneskort i stället för på band konkurrerade ut HDV. Tekniken för att överföra HDV är densamma som för att överföra MiniDv till dator, alltså via FireWire.
MiniDv:s betydelse för video- och filmbranschen
MiniDV är idag en föråldrad teknik men har en plats i historien som det första format som möjliggjorde digital videoproduktion till låg kostnad. Formatet gav ett aldrig tidigare skådat skutt i relationen kvalitet för investerad summa. Det gjorde stor inverkan på videoproduktionsindustrin och gav människor möjlighet att skapa och redigera video på en nivå som tidigare varit omöjligt att uppnå med analoga system. Tack vare DVD-formatets intåg i slutet av nittiotalet gick det enkelt att överföra inspelad MiniDv till DVD och på så vis sprida sina produktioner utan omvandling till kvalitetsförsämrande analoga format som VHS. Eftersom DVD inte är en säker mediabärare i det långa loppet uppmanar vi på Rädda Banden i stället våra kunder att beställa överföring av MiniDv till dator för leverans på USB-minne i stället. Det ger möjlighet att göra säkerhetskopior på flera hårddiskar eller på molntjänster.