Rädda Banden hjälper dig att digitalisera VHS till USB-sticka eller DVD med högsta möjliga kvalitet
Digitalisera VHS till USB-pris 260:- per band
Leverans på DVD 95:-. En DVD-skiva rymmer ca 2 timmar video överfört från VHS.
Fyll i formuläret på vår förstasida för att beställa fraktsedel eller kontakta oss med frågor om att digitalisera video på info@raddabanden.nu eller telefon 08-608 22 20
Mögelsanering 250:- per band (isärtagning och dammsugning av kassett, putsning av bandets båda sidor)
Klicka här för komplett prislista för digitalisering av olika videoformat.
Läs mer här om vår expertis i att överföra video.
Andra videoformat som vi överför är Hi8, Video 8, Digital8, VHS-C, Super VHS, Betamax, Digital Betacam, Betacam SP, Betacam SX, U-matic, MiniDV, HDV, DVCAM, DAT, kassettband och rullband.
VHS till DVD
Från millennieskiftet då DVD-spelare blev var mans egendom var det vanligt att man lämnade in sina kassetter för att överföra VHS till DVD. Därmed fanns det ett bekvämt sätt att kunna fortsätta titta på sina gamla hemvideofilmer från tv-soffan. DVD är dock inte ett format som man bör använda för att bevara viktiga videoinspelningar för framtiden. DVD-skivan får lätt små skador när man monterar den i och ur DVD-spelaren och DVD-fodral. Med tiden blir dessa skador så pass många att det uppstår bildstörningar. Laboratorietester har också visat att folien i CD- och DVD-skivor blir nedbruten ner över tid, vilket gör att informationen försvinner helt. Därför levererar vi alltid digitaliserade VHS-band på USB-minne. Som tillval erbjuder vi emellertid kopior på DVD för den som vill ha den uppspelningsmöjligheten.
Laga trasigt VHS-band
Ibland händer det att bandet i gamla VHS-kassetter går av. På Rädda Banden kan vi reparera trasiga VHS-band. Om det bara är själva tejpen som har slitits isär gör vi en lagning av själva bandet. Ibland kan mekaniken i VHS-kassetten fallera. I sådana fall kan vi flytta hela bandrullen till en ny kassett.
Lagning av videoband som gått av: 145:-
Flytt av videoband från defekt till ny videokassett: 155:-
Utmaningar med att digitalisera vhs
VHS-formatet kom att dominera hemvideomarknaden totalt under 1980- och 90-talet. Detta trots att bildkvalitén hos VHS var märkbart sämre än konkurrenten Betamax. Det märks av i dag när man arbetar med att digitalisera VHS. Betamax var Sonys format som hade högre bandbredd och därmed stabilare videosignal. VHS var JVC:s motsvarighet, sämre i bildkvalitet men till en början överlägset eftersom en normalkassett rymde 2 timmar video.
Betamax rymde initialt bara 1 timme, det vill säga inte en hel film. Även om Sony med tiden utökade speltiden vann VHS det så kallade videokriget. Detta berodde främst på en mer framgångsrik marknadsföring från JVC:s sida. Eftersom VHS-bandspelare snart kom att finnas i vart och vartannat hem i västvärlden för att spela upp hyrfilmer, var majoriteten av de videokameror som blev sålda fram till introduktionen av Video8 VHS-maskiner. (Video8 har bättre och stabilare signal och är därmed lättare att överföra med bra resultat än att digitalisera VHS.)
Smidigt med VHS för hemmafilmaren
Det var enkelt att bara trycka ur VHS-kassetten ur kameran efter en dags filmning. Vips så gick den att mata in i den redan inkopplade videobandspelaren för att spela upp den på tv:n. VHS hade också möjligheten att spela in i formatet Long Play (LP) som därmed gav dubbelt så lång speltid. Med tiden kom även Extended Play (EP) som gav tre gånger så lång speltid. LP och EP kom med en kostnad i form av sämre kvalitet på bildsignalen. Många hemmafilmare spelade in i normal hastighet, Short Play (SP) på sin videokamera, och kopierade sen över utvalda bitar till långa VHS-band i formatet Long Play. Det kunde ge videokassetter med fyra timmar av familjefilm. Bekvämt och smidigt att ta med till släkt och vänner som ägde en VHS-bandspelare. Dock inte lika smidigt i dag när man ska digitalisera VHS-bandet.
Kopior gav försämringar
Den dåliga videosignalen som VHS bär med sig från början är ofta en utmaning vid överföring till digitalt format. Om den utöver det har blivit kopierad en gång, dessutom på ett band som spelat in på halva hastigheten, kan signalen vara riktigt risig. Det ställer således höga krav på en bra Time Base Corrector. (Mer info om TBC längre ner på sidan.) En bra Time Base Corrector ska kunna stabilisera signalen tillräckligt så att fångstkortet på en dator kan konvertera signalen utan att tappa synk eller orsaka svartruta. På Rädda Banden har vi TBC:er både på linje- och frame-nivå, vilket maximerar möjligheten att lyckas med att digitalisera VHS.
Time Base Corrector – ett absolut måste för att digitalisera VHS
En Time Base Corrector (TBC) kopplar man mellan VHS-bandspelare och dator för att korrigera tidsbaserade störningar eller ojämnhet i ett videosignal. Dessa störningar finns i alla analoga videosignaler men i olika grad beroende på bandformat, ålder mm. De ger också också olika typer av störningar. Till exempel elektronisk brus, spårhopp, vertikala eller horisontella linjära distorsioner, och andra avvikelser i signalens tidsbas.
En TBC är därför konstruerad för att justera tidsbasen i en videosignal. Det innebär att den ser till att varje bildruta kommer med exakt samma mellanrum. Om det på grund av störningar i bandsignalen uppstår glidningar i tid mellan de 25 bilder som videospelaren presenterar varje sekund, låser sig ofta datorns videoingång. Alternativt så uppstår osynk mellan ljud och bild.
TBC:n kan även justera horisontella och vertikala linjära distorsioner i en videosignal, det vill säga linjer som böjer sig eller går snett. Detta är särskilt användbart för äldre videomaterial som kan ha dragit på sig dessa försämringar i takt med att magnetbandets signal har blivit försvagad.
På Rädda Banden använder vi videomaskiner som har inbyggd TBC på linjenivå och dessutom brusreducering. Signalen går sen igenom en extern TBC för stabilisering på frame-nivå. Våra videofångstkort från AJA tillhör proffsmarknadens bästa. Tillsammans gör ovan nämnda teknik att vi kan krama ur absolut allt som går ur signalen när vi ska digitalisera VHS.