Rädda Banden överför dina Super-VHS-band till USB-minne, dator eller DVD med högsta kvalitet
S-VHS (Super-VHS) till dator (USB-minne, hårddisk eller nedladdning från molntjänst) 260:- per S-VHS-band
Leverans på DVD 95:-. En DVD-skiva rymmer ca 2 timmar video konverterad från S-VHS
Fyll i formuläret på vår förstasida för att beställa fraktsedel eller kontakta oss med frågor om överföring av Super-VHS och andra videoformat på info@raddabanden.nu eller telefon 08-608 22 20
Klicka här för komplett prislista för överföring av olika videoformat.
Läs mer här om vår expertis i att överföra video.
Andra videoformat som vi överför är Hi8, Video 8, Digital8, VHS, VHS-C, Betamax, Digital Betacam, Betacam SP, Betacam SX, U-matic, MiniDV, HDV och DVCAM
Om S-VHS
Med Super-VHS var ambitionen att rätta till de tillkortakommanden som VHS-formatet hade inbyggt. JVC släppte således den första Super-VHS-spelaren 1987. S-VHS använde samma storlek på videokassetter som VHS men spelade in luminans-signalen med högre bandbredd och synbart högre bildkvalitet. (Luminans= ljusstyrka). Det gav 60% visuell förbättring av små detaljer i bilden. Dessutom fick Super-VHS nästan en fördubblad upplösning från 24o vertikala linjer för VHS till 420 linjer för Super-VHS. S-VHS hade också bättre tålighet för kopiering och förlorade inte lika mycket i synlig kvalitet som VHS.
Super-VHS är kompatibelt med VHS, vilket innebär att en S-VHS-maskin kan spela upp vanliga kassettband. Bildkvalitén kommer dock inte förbättras; den inspelade VHS-signalen är vad den är oavsett vilken videobandspelare den spelas upp i. Åt andra hållet råder dock inte kompatibilitet. Du kan inte spela upp en S-VHS-kassett i en vanlig VHS-spelare.
Dock slog S-VHS aldrig igenom ordentligt varken hos hemmafilmare eller videobutiker. I stället kom det att bli en semi-proffsstandard för mindre videoproduktionsbolag och som för-redigeringsformat. Den högre tåligheten för kopiering innebar emellertid mindre synlig generationsförlust samt mindre risk för bortfall och osynk mellan ljud och bild. Dessa är tillkortakommanden som VHS har problem med med och som vi förklarar på sidan som handlar om att digitalisera vhs. Senare modeller av Super-VHS-spelare som kom på 90-talet hade inbyggd Time Base Corrector, TBC. (Vi beskriver även denna funktion på sidan om att digitalisera vhs till USB-minne eller dator.) Därför gav kopieringen mellan videoband, som är grunden i analog videoredigering, ytterligare mindre problem orsakade av störningar i bildsignalen. En av maskinerna som vi på Rädda Banden använder för att digitalisera Super-VHS är Panasonic AG-7650. Den är ypperlig för att spela upp Super-VHS-material som är skapat i liknande proffsmaskiner.
Super-VHS-spelare för hemmet
Kring slutet av 90-talet gjorde de stora producenterna av konsumentbandspelare ett nytt ryck för att placera S-VHS-maskiner i människors vardagsrum. Maskinerna som man då började sälja skilde sig väldigt mycket från de tunga och kraftiga proffsmodeller som tidigare man tidigare producerat med inriktning på proffsanvändning. Proffsmaskinerna var byggda för att tåla ett stort tusental uppspelningstimmar utan att bli nerslitna eller behöva servas. Konsumentvarianterna av Super-VHS-spelare var därför väsentlig billigare än proffs-maskinerna. Man kunde alltså mes S-VHS erbjuda högre kvalitet på hemmainspelning av direktsända tv-program jämfört med VHS.
Eftersom digitala kretsar vid den här tiden hade blivit så pass billiga att producera bestyckade man de finare spelarna för S-VHS i hemmet med inbyggd TBC och ofta även med brusreducering. Dessa maskiner är idag ofta bättre att använda när man ska digitalisera VHS jämfört med de tidigare proffsmaskinerna. De modernare Super-VHS-spelarna för hemmabruk var tänkta att kunna spela up gamla VHS-band med svajig signal och korrigera och brusreducera den med den sin inbyggda TBC. Avsikten lyckades vilket gör vissa av dessa maskiner extremt användbara vid överföring av VHS till digitalt format även idag. En stabil videosignal ut från videobandspelaren är nämligen en mycket viktig början för att den ska kunna tankas in korrekt i datorn. Bland dessa maskiner är våra två JVC HR-DVS1 helt enastående på att ta hand om svajiga videosignaler. De är en av de sista modellerna av den är typen av Super-VHS-maskiner som tillverkades.