Digitalisera rullband för bearbetning och uppspelning
Digitalisera rullband (1/4 tum) för leverans på till exempel USB-minne eller hårddisk. 499:- per band inklusive inspektion och bedömning huruvida bakning krävs.
Bakning av rullband 125:- (läs längre ner om bakning av klibbande rullband).
Brusreducering helt rullband 98:-
Brusreducering med individuell justering för enskilda segment 50:-/segment
Fyll i formuläret på vår förstasida för att beställa fraktsedel. Du kan även kontakta oss med frågor om överföring av ljudband på info@raddabanden.nu eller telefon 08-608 22 20
Klicka här för komplett prislista för överföring av olika video- och ljudformat.
Andra format som vi överför är Hi8, Video 8, Digital8, VHS, VHS-C, Super VHS, Betamax, Digital Betacam, Betacam SP, Betacam SX, U-matic, HDV och DVCAM
Läs nedan innan du försöker spela upp dina gamla rullband!
Åldrade magnetband kan bli förstörda av en enda uppspelning ...
Kanske har du några rullband med värdefulla ljudsignaler på, till exempel mastermixar på kvarttum.
Montera det för allt i världen inte på din rullbandspelare för att provlyssna innan du antingen:
- Har kontrollerat att bandet inte flagnar eller klibbar genom nedan beskrivna metod eller …
- … har låtit oss på Rädda Banden kontrollera ljudbanden.
En kund som haft en musikkarriär i början av åttiotalet beskrev i ett email varför han ville ha professionell hjälp med att digitalisera rullband:
” Vi hade åtta originallåtar varav en var vår största hit på ett rullband. Mot min vilja lånade jag ut det till en kille som pryade i en studio i slutet av 90-talet. Han skulle digitalisera det, men det flagnade sa han så dom slängde bandet utan att fråga mig. Så kan det gå.”
Gamla spolar med kvarttums rullband kan bland annat innehålla viktiga mastrar från unika musikinspelningar …
… men också lika unika inspelningar från 60-talet av barn, deras föräldrar och mor- och farföräldrar. Vi digitaliserar båda typerna med samma noggrannhet och proffessionalism.
Optimala verktyg för att digitalisera rullband
Vi använder nyservade Revoxmaskiner för att digitalisera rullband i formatet 2 kanaler på 1/4” d.v.s. kvarttum. Med hjälp av högkvalitativa A/D-omvandlare från MOTU och RME överför vi analogbandet till digitalt format. Därefter kan du få filerna leverade som de är, eller få hjälp med att restaurera ljudsignalen bl.a. genom digital brusreducering. Vi använder Pro Tools och iZotopes restaureringsplugins. På Rädda Banden finns guldöron som har mixat världsartister i P2 och TV4. Vi är mycket noggranna och kunniga kring de möjligheter — och begränsningar — som finns i ljudrestaureringsverktyg.
Klibbande rullband går att digitalisera …
Gamla rullband klibbar eller flagna ofta. Orsaken är i det allra flesta fall att emulsionen i rullband som legat länge dragit åt sig vatten från den omgivande luften. Det gör att magnetemulsionen klibbar fast mot det intilliggande bandvarvet, och blir lossrivet när man försöker spela eller spola rullbandet. Bandet riskerar då att bli förstört för alltid.
Lösningen är således att få ut vätskan ur emulsionen. Det kallas för bakning. Bakning av rullband går ut på att med jämn temperatur tillsammans med kontinuerlig cirkulation av torr luft få vattenmolekylerna att dunsta från emulsionen. I vår egentillverkade torkugn kan vi låta banden ligga i perfekt temperatur mellan 4 och 24 timmar. Efter det är rullbanden vanligtvis klibb- och flagningsfria. Oftast går de sen att spela upp med god ljudkvalitet och utan att bandet tar skada. En korrekt utförd bakning är med andra ord lika viktigt som rullbandspelarens kondition när man ska digitalisera rullband.
Det är viktigt att noga kontrollera rullband som blivit liggande länge innan man monterar dem i en rullbandspelare. Till att börja med kan det göras okulärt genom att försiktigt linda upp första bandvarvet. Om rullbandet inte uppenbart klibbar eller lämnar rester mot intilliggande bandvarv är nästa steg att stryka med en bomullspinne. Rullbandet ska inte lämna ifrån sig flagor eller damm. Slutligen kan man trä rullbandet i bandspelaren och spela en kort stund. Därefter inspekterar man om bandet lämnar ifrån sig rester i bandtransporten.
Lite om Revox och Studer som rullbandspelare för överföring av rullband
Tvåkanalsrullbandspelraren som fullkomligt dominerade proffsmarknaden i Skandinavien från 70- till 90-talet hette Studer B67. Den gick att finna som produktionsmaskin i snart sagt varenda kontrollrum hos Sveriges radio i hela landet. Nästan lika vanlig var den som mastermaskin i privata multikanalsstudior. Storebror hette A807 och hade bl.a. räknare och datormodul för att automatiskt kunna spola till bestämda tidkoder. Dessa Studer-bandspelare erbjöd inte bara exceptionell ljudkvalitet och lågt brus. De var minst lika uppskattade för sin gedigna och pålitliga konstruktion. Gjorda för att spela upp och spola band dag efter dag år efter år.
Många av de B67:or som sålts på begagnatmarknaden de senaste 20 åren kommer just från SR. Trots nämnda byggkvalitet är många slitna i det mekaniska. Vanligen har även elektrolytkondensatorerna torkat ut på grund värmen som alstrats när maskinen stått med strömmen påkopplad under stora delar av sin livstid. Den restaurering som behövs innan det går att använda rullbandspelarem för att digitalisera rullband kan därför bli rätt kostsam.
Enter Revox …
En alternativ väg för att digitalisera rullband med oklanderlig kvalitet stavas Revox. Revox ett undermärke till Studer som inledningsvis riktade sig till kvalitetsmedvetna hifi-entusiaster. Maskiner som Revox A77 med sina paneler av träfannér var ämnade för en plats i bokhyllan bredvid förstärkare och högtalare. Revox B77 riktade sig till de riktiga hifi-entusiasterna men saknade balanserade utgångar. Den moderna PR99 hade ärvt mycket av funktionerna från Studers produktionsmaskiner, bl.a. balanserade utgångar, och riktade sig till proffs och prosumeranvändare som önskade samma ljudkvalitet och finesser som sina storasyskon. Dessa rullbandspelare var gjorda i mindre fysisk storlek. Mekanik och elektronik gjordes nättare eftersom de inte behövde tåla att gå 16 timmar per dygn. Fördelen med dessa maskiner idag är att de i allmänhet har avsevärt mindre gångtid än Studer-syskonen. De är också något enklare och mindre kostsamma att underhålla. Dock betingar de de av ovan nämnda anledningar ofta ett lika högt eller högre begagnatpris än sina storasyskon med Studeremblem.
Revox PR99 för digitalisering av rullband
När vi ska digitalisera rullband på Rädda Banden använder vi främst en Revox PR99 MKII från 80-talet. Den har jämförelsevis mycket få gångtimmar och genomgår regelbundet en översyn och trimning hos Schuberts bandspelarservice. Den kan spela upp band som är inspelade i hastigheterna 7,5 och 15 tum/sekund (ips). Har du band som är inspelade i lägre hastighet spelar vi upp dem i 7,5 ips och dubblar samplingsfrekvensen vid digitaliseringen. På så vis får ljudfilen vi levererar rätt hastighet och tonhöjd vid uppspelning.