ÖVERFÖRA DIGIBETA
Rädda Banden överför Digital Betacam (Digibeta) utan startavgift i Stockholm
Överföring av Digibeta till datafil med valfri codec, t.ex. DVCPRO50 eller Apple Prores. 380:- per band. Även överföring och leverans i okomprimerade filer.
Använd formuläret på vår förstasida för att beställa fraktsedel.
Du kan även hyra Digibeta av oss om du hellre vill logga dina Digital Betacam-band på egen hand.
Klicka här för komplett prislista för överföring av olika videoformat.
Läs mer här om vår expertis i att överföra video. Här finner du info om de videoformat vi överför.
Kontakt: info@raddabanden.nu eller telefon 08-608 22 20
Andra videoformat som vi överför är Hi8, Video 8, Digital8, VHS, VHS-C, Super VHS, Betamax, Betacam SP, Betacam SX, U-matic, MiniDV, HDV och DVCAM
Digibetans historia
Digital Betacam utvecklades av Sony på 1990-talet. Det var en vidareutveckling av Betacam SP som tidigare hade varit en standard inom broadcast, men med den stora skillnaden att bild- och ljudsignalen lagrades digitalt. Det medgav betydligt högre bildkvalitet och jämfört med de tidigare analoga videoformaten. Digital Betacam använder MPEG-2-komprimering har 720×576 bildpunkter i upplösning i PAL, d.v.s. SD-upplösning. Banden har lagringskapacitet på upp till 124 minuter och kan kopieras utan kvalitetsförlust via SDI-interfacet.
Ett kännetecken för Sonys Digibetor var dess robusthet och tillförlitlighet. Spelare och bandkasetter var konstruerade för att klara av dygnet-runt-arbete i broadcasthus världen över. Vissa versioner är bakåtkompatibla med det analoga formatet Betacam SP och har därför inbyggd TBC. Det är dessa maskiner (Sony DVW-A500P) som vi på Rädda Banden använder för att konvertera Beta SP till digitala filer. Alla Digibetor har SDI-signal ut, vilket gör det lätt av överföra Digibeta eller Beta SP till exempel till ett videofångstkort med SDI-ingång.
Digital Betacam ersatte snabbt äldre analoga format inom tv-produktion och började även i viss mån användas i filmproduktion. Det blev också en stor standard inom arkivering och distribution.
Digital Betacam med sin SD-upplösning blev tiden ersatt av nya digitala format som HDCAM och XDCAM.
Sony DVW-A500P – byggd som en stridsvagn, fungerar än i dag för att överföra Digibeta
Sony DVW-A500P ( som syns i vårt rack med fyra stycken på bilden högst upp på sidan) utvecklades och introducerades på 1990-talet. DVW-A500P var en av de första modellerna i Digital Betacam-serien och blev snabbt populär inom television och broadcast-industrin.
DVW-A500P är utformad för att erbjuda hög kvalitet och pålitlighet vid inspelning, redigering och återgivning av digitalt material. Spelaren använder sig av 1/2-tums Digital Betacam-band och har både SD-SDI- in och utgångar och analoga komponentanslutningar för video och ljud. Spelaren har också funktioner som dynamisk brusreducering och ljudequalizer för att förbättra ljudkvaliteten.
Med digital video kom även SDI-protokollet
En verklig gamechanger som kom med digital videoinspelning och produktion var Serial Digital Interface, SDI. SDI är en standard för överföring av digital video och ljud inom professionell broadcast- och videoindustri som fastslogs 1989. Det utvecklades ursprungligen av SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) och har blivit en viktig teknik för att säkerställa högkvalitativ och pålitlig överföring av videoinnehåll.
SDI använder sig av koaxialkablar för att överföra digitala signaler med hög bandbredd. Det finns olika varianter av SDI-standarder beroende på den specifika överföringshastigheten och upplösningen som används. De vanligaste standarderna inkluderar SD-SDI (Standard Definition SDI), HD-SDI (High Definition SDI) och 3G-SDI (3Gbps SDI).
SD-SDI används för att överföra standardupplöst video (som 480i eller 576i) och använder en överföringshastighet på 270 Mbps. HD-SDI används för att överföra högupplöst video (som 720p eller 1080i) och har en överföringshastighet på 1.485 Gbps. 3G-SDI används för att överföra progressiv högupplöst video (som 1080p) och har en överföringshastighet på 2.97 Gbps.
En av fördelarna med SDI är dess förmåga att överföra både video och ljud över en enda koaxialkabel. Det innebär att både video- och ljudsignalerna kan överföras i samma digitala ström, vilket gör installationen och hanteringen enklare.
SDI används inom en rad olika tillämpningar inom broadcast- och videoindustrin. Det används för att ansluta kameror till videomixrar, för att skicka video från studior till masterkontrollrum, för att sända videoövervakningsbilder och för att överföra video mellan olika enheter i en produktionskedja.