Rädda Banden digitaliserar dina Video8 till dator, USB-minne eller DVD med högsta möjliga kvalitet.
Video8 till dator (USB-minne, hårddisk, DVD eller nedladdning från molntjänst) 260:- per band
Leverans av Video8 på DVD 95:-. En DVD-skiva rymmer ca 2 timmar Video8
Beställ kartong & fraktsedel genom att fylla i dina kontaktuppgifter på vår förstasida. Frakten (fr. 98:-) läggs på fakturan.
Klicka här för komplett prislista för digitalisering av olika videoformat.
Läs mer här om vår expertis i att digitalisera video. Här finner du info om de videoformat vi överför.
Fyll i formuläret nedan för att beställa fraktsedel eller kontakta oss med frågor om digitalisering av video på info@raddabanden.nu eller telefon 08-608 22 20
Andra videoformat som vi digitalsierar är Hi8, Digital8, VHS, VHS-C, Super VHS, Betamax, Digital Betacam, Betacam SP, Betacam SX, U-matic, MiniDV, HDV och DVCAM
Skynda dig att överföra din Video8 till dator för leverans på USB-minne eller DVD!
Som med alla signaler som lagras på magnetband försämras signalen ju längre bandet ligger. Den avmagnetisering som hela tiden pågår ger sämre bild, bildstörningar och så kallade drop-outs där det blir helt svart. Låt oss överföra dina Video8-band så snart som möjligt för att bevara dem digitalt och säkert för framtiden. Digital lagring bibehåller exakt samma kvalitet genom åren och du kan skapa säkerhetskopior till exempel på flera olika hårddiskar, usb-stickor eller i molntjänster.
Om det analoga videoformatet Video8 och att överöra Video8 till dator
Video 8 var ett kompaktkassett-format som Sony lanserade 1985 i ett nytt försök att ta andelar på hemvideomarknaden. Formatet Video8 konkurrerade direkt med VHS-C-formatet och erbjöd mindre kassetter och därmed möjlighet att bygga videokameror så pass små att man inte längre behövde stödja dem mot axeln. Därav namnet Handycam som etablerades kring 1990 när kamerorna blivit så pass lätta att de gick att hålla med en hand. Handycam och Video8 fick stora försäljningsframgångar på 80- och 90-talen tack vare de smidiga videokamerorna. Satsningen på Video8 som hyrvideoformat lyckades dock aldrig skapa någon märkbar konkurrens mot det väletablerade VHS.
Laga trasiga Video8-kassetter
Gamla videoband går ibland av. Själva mekaniken inuti kassetten kan också fallera. På Rädda Banden har vi kunskap och massor av erfarenhet av att laga trasiga Video8-band. Vi kan sammanfoga dem där de gått av och flytta spolarna till en helt ny kassett om mekaniken har tagit skada. Kom dock ihåg att om Video8-bandet har ett brott kan det betyda att det har blivit skört och kan komma att gå av igen vid uppspelning. Men vi lovar att dina band är i bästa händer hos oss.
Överföra Video8 till dator
Precis som med de flesta andra konsumentvideoformat kan det vara klurigt att överföra Video8 till dator. (För att sen föra över den digitaliserade videon USB-sticka eller DVD-skiva.) Analog video är per definition ”svajig” i sin signal. Om du spelar upp Video8 på en tv från videokameran så har man överseende för små störningar, bildrullningar, knäpp eller kortare avbrott. När man digitaliserar Video8 till en dator däremot, till exempel med en så kallas moviegrabber, betyder dock varje störning att datorn tappar synken på signalen. I den digitala världen är nämligen alla processer låsta av en digital klocka. Vid minsta avbrott, störning eller glidning i videosignalen från Video8-spelaren måste datorn hoppa över de bildrutor som störningen gäller. Det brukar oftast resultera i att ljud och bild hamnar ur synk. Ibland till och medatt datorprogrammet helt och hållet avbryter hela överföringen från Video8 till dator.
Digitalisera Video8 på egen hand
Man kan bli galen för mindre än ovanstående problematik. Därför kommer det ofta får förfrågningar till oss på Rädda Banden från kunder som redan har försökt överföra Video8 till dator på egen hand.
TBC vid överföring av Video8 till dator
På grund av ovanstående ofullkomligheter i analoga videosignaler behöver man ha en Time Base Corrector, en TBC, kopplad emellan videospelaren och datorns videofångstkort. Det är dyra historier som börjar på 15 000 kronor, men absolut nödvändiga för att kunna digitalisera analog video. På Rädda Banden använder vi också helprofessionella videokort från AJA. En effekt av detta är att vi extremt sällan stöter på problem vid överföring av Video8 till dator samt att kvalitén blir absolut högsta möjliga.
Tekniken i Video8
Video8 spelar in på ett 8,8 millimeter brett magnetband. I likhet med alla bandbaserade videoformat använder Video8-banden använde sig av så kallad helikal inspelning. Bandet färdas där diagonalt över en roterande trumma som innehåller läs- och skrivhuvuden. (Helikal betyder i det här sammanhanget roterande). Bandet rör sig med en hastighet på cirka 20 mm per sekund när det användes i standardläge. Detta ger en inspelningstid på upp till 120 minuter per kassett.
Format och upplösning på Video8
Video8 använde bildförhållandena och synkstandarderna PAL (Europa), NTSC (USA) eller SECAM (Europa och delar av Asien). Upplösningen var som bäst cirka 240 linjer horisontellt det vill säga detsamma som hos det konkurrerande VHS. Det är väldigt lite jämfört med de videoformat vi är vana vid idag. Men ett gammalt Video8-band kan icke desto mindre ha ett mycket stort personligt värde som gör det väl värt att digitalisera så att du kan titta på det på dator eller DVD-skiva. (Vi propsar dock alltid på att även välja USB-minne eller annan hårddisk-lagring eftersom DVD-skivor i det långa loppet inte är säkra mediebärare.)
Video8 och ljudinspelning
Video8-banden spelade in analogt ljud på samma sätt som videon var analog. Det fanns kameror med både mono- och stereoljud.
Efterföljare till Video8
Det efterföljande formatet Hi8 gav märkbart bättre kvalitét jämfört med Video8 och var bakåtkompatibelt. Det betydde alltså att om du ägde en Video8-kamera och uppgraderade till Hi8 så kunde du spela dina gamla band i din Hi8-kamera.