Digitalisera VHS-C till DVD, USB-minne eller hårddisk utan startavgift
Digitalisera VHS-C till DVD, USB-minne eller hårddisk för 260:- per band
Leverans på DVD 95:-. En DVD-skiva rymmer ca 2 timmar video av digitaliserad VHS-C
Fyll i formuläret på vår förstasida för att beställa fraktsedel eller kontakta oss med frågor om överföring av video på info@raddabanden.nu eller telefon 08-608 22 20
Klicka här för komplett prislista för överföring av olika videoformat.
Läs mer här om vår expertis i att digitalisera video.
Andra videoformat som vi överför är Hi8, Video 8, Digital8, VHS, Super VHS, Betamax, Digital Betacam, Betacam SP, Betacam SX, U-matic, MiniDV, HDV och DVCAM
Om VHS_C
VHS-C, C för Compact, introducerades 1983 och spelar in med samma signal och standard som vanlig vhs, men på mindre kassetter med kortare speltid. Avsikten med det krympta formatet hos VHS-C var att kunna göra hemvideokameror mer kompakta. Även Super-vhsfinns i kompaktformat, s.k. S-VHS-C. Genom att placera det kompakta VHS-C bandet i en adapter med storlek av en vanlig vhs-kassett kunde man spela upp det i en vanlig vhs-bandspelare.
Att digitalisera VHS-C till DVD eller USB-minne
VHS-C och hemmafilmaren
Det var enkelt att bara plocka ur den lilla VHS-C-kasstten ur kameran och placera den i adaptern. Sen var det bara att mata adaptern i den redan inkopplade videobandspelaren för att spela upp den på tv:n. VHS-C kunde också spela in i formatet Long Play (LP) som gav dubbelt så lång speltid men med kostnad i form av sämre kvalitet på bildsignalen. Dessutom gick det inte att spela upp VHS-C-kassetter inspelade i Long Play via VHS-adaptern. Då var man tvungen att koppla in sin VHS-C-kamera till tv:n.
Precis som med fullstora VHS-band kräver VHS-C att man kör signalen genom en bra Time Base Corrector. (Mer info om TBC längre ner på sidan.) En Time Base Corrector stabiliserar den svajiga VHS-signalen tillräckligt så att videokortet på en dator kan konvertera signalen utan att tappa synk eller orsaka svartruta. På Rädda Banden har vi TBC:er byggda speciellt för konsumentvideoformat som maximerar möjligheten till ett bra resultat när vi digitaliserar VHS-C till DVD, USB-minne eller hårddisk.
Time Base Corrector – ett måste för att digitalisera VHS-C
En Time Base Corrector (TBC) kopplar man mellan uppspelningsmaskin och dator för att korrigera störningar eller tidsförskjutningar i en videosignal. Dessa störningar finns i alla analoga videosignaler men i olika grad beroende på bandformat, ålder mm. Störningarna kan vara av olika sort. Till exempel elektronisk brus, spårhopp, vertikala eller horisontella linjära förvrängningar och andra felaktigheter i signalens tidsbas.
TBC:ns funktion är därför att hålla tidsbasen i videosignalen. Det innebär att den ser till att varje bildruta kommer med exakt samma mellanrum. Om det på grund av störningar i bandsignalen uppstår glidningar i tid mellan de 25 bilder som videospelaren presenterar varje sekund, låser sig ofta datorns videoingång och digitaliseringen stoppas. Ibland uppstår i stället osynk mellan ljud och bild.
TBC:n minimerar bildrullningar och kan i viss mån även åtgärda horisontella och vertikala linjära förvrängningar i videosignalen, det vill säga linjer som böjer sig eller går snett. Den typen av störningar kan du ofta se när du spelar upp ett gammalt VHC-C-band till din TV.
På Rädda Banden använder vi videospelare som har inbyggd TBC på linjenivå och dessutom brusreducering. Signalen går sen igenom en extern TBC för stabilisering på frame-nivå. Våra videofångstkort från AJA tillhör proffsmarknadens bästa. Det gör att vi kan få ut så mycket som bara går går ur videosignalen när vi ska digitalisera VHS-C.